L’anthropologie visuelle en Serbie – Antropološki film u Srbiji

with No Comments

Projekcija filmova i predavanje o antropološkom filmu u Srbiji održaće se 24. novembra u 19.30 sati u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Cilj projekta je upoznavanja francuske publike sa društvenim praksama u Srbiji pružajući dubinski, vizuelni uvid u srpsko društvo, iz čije vizure ono pak predstavlja drugost. Predavanju prof. dr Slobodana Naumovića, prethodi uvod u praksu vizuelne antropologije u Srbiji kroz projekcije filmova (s prevodom na francuski jezik), u cilju sticanja uvida i neophodnih informacija za bolje razumevanje antropološkog pristupa filmskom stvaralaštvu, ali i kulturi uopšte.
Predavanje ima za cilj da francuskoj publici posreduje realnost života u Srbiji, na vizuelno-komunikativan način, uz povlačenje paralele o načinu i shvatanju društvenih realnosti u Francuskoj, odnosno kao svojevrsni dijalog Srbije i Francuske.

 

O predavaču:

dr Slobodan Naumović – Filzofski fakultet Univerziteta u Beogradu

Diplomirao je etnologiju 1988 na Odeljenju za etnologiju Filozofskog fakulteta (UB). Magistrirao je na Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), u Parizu. Doktorirao je etnologiju i antropologiju 2008. godine. Bavi se etnologijom Srbije, političkom antropologijom, istorijskom antropologijom i vizuelnom antropologijom, istorijom i politikom etnologije i antropologije kao i internet kulturom. Gostujući je profesor na Univerzitetu u Pitsburgu. Član je brojnih međunarodnih akademskih i profesionalnih udruženja u oblasti antropologije. Dobitnik je nagrade ”Dušan Bandić” za najbolju knjigu iz oblasti antropologije (2009). Autor je brojnih publikacija i naučnih radova.